Trygve Opseth

Jeg må si jeg ble litt overrasket når det tikket inn en melding om at Olav Werner hadde overlevert denne stafettpinnen til meg. Ikke desto mindre var det hyggelig. Hva skal man så skrive om? Tja. Temaet er etter hva jeg forstår fritt. Ettersom 2425 sida er en slags hjemmeside for Ljørdalen, er det vel sikkert meningen at man skal skrive om noe som er knyttet til grenda vår.

I disse dager hadde det vel vært naturlig å kommentere såpeoperaen rundt nedleggelse av grendeskoler. Jeg velger å la denne ballen ligge, men konstaterer at resultatet til slutt har fått mange av oss til å klø seg i hodet og lure på hvordan det er mulig. Jeg vil imidlertid få benytte anledningen til å få uttrykke min dypeste beundring for alle dem som har stått på barrikadene for å beholde skolen vår. Samtidig ønsker jeg alle som jobber videre med Montessoriprosjektet lykke til. Blir spennende å følge dette videre.

For meg blir det naturlig å skrive en liten hyllest til omgivelsene våre. Naturen som vi er så stolte over og glade i. Selv høster jeg ikke så mye fra naturen via jakt eller fiske, men er en flittig bruker av skog og fjell til rekreasjon og mosjon. Spesielt Fulufjellet har jeg et veldig sterkt forhold til. Jeg vet ikke hvordan dere andre tenker, men for meg er HELE fjellet en del av Ljørdalen. Dette gjelder også de store områdene som strengt tatt ligger i EU. Jeg velger å bruke denne utfordringen til å komme med et par turtips til de som kanskje ikke allerede er så kjent, men som ønsker å utforske disse områdene på andre siden av den streken som kalles riksgrensa.

Jeg har nå jobbet over 10 sesonger med feltarbeid for Landskogtakseringen. I den forbindelse har jeg gått utallige stier, besøkt mang en fjordarm og naturperler fra Pasvikdalen i nord til Lysefjorden i sør. Hver sommer har vært som en overdose vakker norsk natur. På bakgrunn av dette mener jeg å ha et visst grunnlag når det gjelder å plassere Ljørdalen og Fulufjellet i dette bildet. Selvfølgelig er jeg som Ljørdøl ikke helt objektiv, men jeg nøler ikke med å konstatere at våre områder kommer høyt på lista.

Alle har vi vel våre “jordbærsteder”. Steder som betyr noe spesielt, og som vi kommer tilbake til fordi vi trives ekstra godt der. Dette kan være alt fra hytteveggen, til et bortgjemt sted langt unna. Jeg har nå tenkt jeg skal avsløre et par av mine slike jordbærsteder. Jeg skriver “et par” for det har etter hvert blitt flere slike.

Områdene hvor skogen møter fjellet har ofte noe spesielt over seg. I Bergådalen finner vi en slik plass. Den ligger ca en km nedenfor Bergådalstugua. Her finner man langs åa en idyllisk grasslette, med fine bjørkestammer som man kan hvile en sliten rygg mot. Spesielt i juli/august er det fint her, når Gullris og andre markblomster bidrar med sin fargepalett. Egentlig er dette en passende beskrivelse på en lengre sterkning langs Bergå her oppe. Det er imidlertid en liten spesiell plass her jeg har gjort til “min egen”. Fra vegenden i Bergådalen er det ca en og en halv time å gå oppover åa. Et annet alternativ er å gå langs fjellet via Brattfjellhammarn.

Det andre stedet jeg har lyst til å tipse om ligger også i møtet mellom skog og fjell, noen hundre meter nedenfor øvre fallet i Gira. Det kreves imidlertid en litt lengre tur for å ta seg dit. Åa deler seg i to løp over en kortere strekning og danner en frodig oase imellom. På begge sider åpner fjellet seg opp. For å ta seg hit er det fint å gå opp fra Bergådalen, for eksempel mellom Storhammarn og Lillhammarn. Andre alternativer er å gå fra Bjønnmorsetra eller Hoelgirdalsetra. Glem heller ikke å besøke øvre fallet når du er her. Også dette en virkelig perle.

Ettersom det nå nærmer seg våren har jeg også lyst til å komme med et annet tips, til de som ikke måtte ha prøvd det. Sett klokka på ringing grytidlig en mai morgen før sola står opp, og ta deg en tur ut i skogen. Sett deg ned og hør hvordan naturen våkner til liv rundt deg. Småfuglene kvitrer og du kan høre Orrhanene spille ute på myrene.

Dette er fine opplevelser, som dessuten er helt gratis. God tur.

Jeg vil med dette sende stafettpinnen videre til leder for prosjektet Ljørdalen Montessoriskole Ida Bergersen.

14.03 Trygve Opseth