Hege Nylund
 

Det er gøtt jæ itte er førfatter – da hadde jæ svulti’ hæl! Å skulle skrive nå vettu’ er fasiken mæ lettere sagt enn gjort. Takk og lov førr at jæ i disse dager itte sitt og svetter over nørskeksamen.

Det er 2. dag pins, og jæ er heme på Fregnsyn. Mens jæ sitt her og vrir mæ på stol’n, går mor mi i bakgrunn og øver sangtekster – sanger åt Kor i Øst -konserten på frædda’n som kjæm, sanger åt Kanalspellet i a’ggust, og innimilla kjæm det nåen strofer frå CD’n åt Brennvinstranda. Det er sæli Tøga hell, som har sett sæ på hjernebarken. Itte sø rart i grunn – utruli’ fængende sang – sø fængende att jæ itte fekk søvvø i natt... Sangen kværne og gjekk i skæl’n – det vart nesten lyst fyrri jæ endeli’ slumre inn. Og vakne gjorde jæ tel sol... 

No sitt jæ og tenkjer på at jæ sku’ ha vurri på Solheim og pusse på et kjøkenskøpp, rivvi huntonittplater og papp tå en vegg, pusse og grunne den samma veggen, lagt kjøkengølv, fuge badet og lagt ny panel på en yttervegg. Sjøl om det er mye arbe’, er det fint å ha et hus i Ljørdalen. Det er itte stress. Akslen senker sæ mange hakk hørr gang jæ kjem hematt – nåe jæ trur er jæ har felles med mange ljøddøler.

Livet på Haslum er bra. Arbe’r som lærer på Rykkinn – ja, den skula a May Britt, og’n Tony og’n Jan Erik gjekk på i si tid (Hadde du begynt på skula da de fløtte, Roger?). Har sitt bilder tå dæm på veggen på skula, side om side med Harald Eia, som øssø trødde sine barnesko der. Det er e skule med mange engasjerte lærere og onger frå alle verdensdeler – nei, der overdrev jæ visst. Trur itte vi har elever frå Oseania. Ganske ansless hell Ljørdalen skule – milla 8 – 900 hundre elever frå 1. – 10. klasse førdelt på to skulebygg. Men verdia jæ fekk med mæ frå skula heme, har jæ god bruk førr som lærer. Onger har de samma behov og ønsker om å bli sitt og verdsatt, og om å lykkes med nåe. Da speller nasjonalitet lita rolle. I disse dager har skula vurri omgjort tel kulisse førr en ny norsk spellefilm, basert på en oppvekstroman tå’n  Nikolaj Frobenius. Trur itte han har så mange gode minner frå oppveksten sin på Rykkinn, så nå god reklame førr skula blir det nok itte. Trur at livet på Rykkinn er ganske ansless enn når han bodde der – heldigvis. På fritida blir det mye musikk og fotbåll. Har vurri trener førr Haslum guter ’98 i seks år. No har dem vurti førr gode førr mæ..., så no trener Sigurd (sønn) med Karl Petter Løken... Elise (døtter) er akkurat ferdig med ruusetida, og ho overlevde... Oppdage en skrivefel i ordet russetid – jæ læt’n stå... No gjenstår de siste eksam’na, så er 13 års skulegang over.
No skar jæ itte trøtte dekk mer med skribleria mine om mæ og mett. 

Fyrri jæ slutter vil jæ benytte anledningen tel å takke:
Brennvinstranda før en kjæmpekonsert på lørda’n, italienera før den gode vin jæ drakk i hælja, Tone S. og Jan L. førr at jæ fekk komma åt dem med nåen sanger jæ stræve med i går kvæll, mor mi førr god forpleining og sang, Aspholinga førr kaffe, kake og god unnerhøllning, alle hælie, blide og engasjerte følk i dal’n, som gjør det sø trivli å varra her, Ida og Karoline førr at dem tar mæ med på Odd Grenlandkamp i mårrå kveld, Under Girstakken som drar mæ åt dal’n titt og øfte og OK og Vibs førr samvær i hælja. Skulle de varra i dal’n den 22. juli, er de vælkummine åt konsert i låven på Solheim med trioen Fra de mollstemte skoger. Hvis du lurer på hø det er førr nå, kan du gå inn på myspacesida vår, der ligg det nåen smakebiter, bilder og info: www.myspace.com/frademollstemteskoger. Ellers regner jæ med at vi treffes på Ljørdalsdaga. Levv gøtt tels dessJ

Jæ utfordrer a Ida Kristin Opseth som neste vekkus skribent.

24.05.10 Hege Nylund